vineri, 29 aprilie 2011

Şi lumea întreagă s-a oprit pentru... nunta regală.

M-am trezit de dimineaţă la o oră destul de ruşinoasă (11:30) şi, ca să nu adorm la loc, am aprins televizorul, în speranţa că puţin zgomot mă va menţine trează. Iniţial am crezut că s-a stricat telecomanda, apoi mi-am dat seama că e aceeaşi ştire pe toate posturile, pentru ca în final să realizez, năucită, că azi este ziua cea "mare", despre care am auzit vorbindu-se toată săptămâna: nunta prinţului William cu Kate Middleton.

Aveam de ales între a mă uita şi a mă ridica din pat. Evident că am ales prima variantă, din prea multă lene. Nu regret, fiindcă a fost interesant să observ anumite lucruri, să admir şi să critic, fapt ce mi-a furnizat material nou pentru blog.

Cel mai tare m-au uimit calmul şi ordinea care domneau peste tot. Oamenii de rând, veniţi să privească live desfăşurarea nunţii regale, deşi strigau şi ovaţionau ţinând în mâini steagurile Marii Britanii, nu s-au călcat pe picioare sau agitat peste măsură, nu au tulburat în niciun fel zidul format de forţele de ordine şi nu s-au înghesuit spre locurile din faţă, mulţumindu-se cu câteva poze făcute stând pe vârfuri. Cel puţin asta am observat eu. Totodată, atât maşinile luxoase cât şi microbuzele care au transportat invitaţii de seamă la Westminster Abbey au circulat cu cea mai mică viteză posibilă, pentru a permite tuturor să admire, să pozeze, să filmeze, dar şi pentru a prelungi suspansul înaintea apariţiei miresei. Comparativ cu o nuntă obişnuită, hai să spunem românească, unde toată lumea se agită şi se grăbeşte şi nunta pare că trece într-o secundă, aici o secundă pare o oră şi totul se mişcă cu încetinitorul.

Privind sosirea succesivă a invitaţilor, nu am putut să mă abţin să nu râd şi să critic pălăriile ciudate pe care purtau toate femeile. Ciudate e puţin spus. Unele erau de-a dreptul hilare, disproporţionate. Bineînţeles că o persoană avizată îmi va spune că, oricât de dubios mi s-ar părea mie un asemenea accesoriu vestimentar, din punct de vedere al modei, el întregeşte ţinuta şi câte şi mai câte. Eu o ţin pe a mea. Dacă aş fi fost bărbat, n-aş fi lăsat-o pe soţia mea să iasă din casă cu asemenea măgăoaie pe cap. Care mai de care, cu pene, cu dantelă, în formă de cuib, de corabie, unele uriaşe, altele pe frunte cu colţ între ochi, supraetajate, cu înflorituri, în fine o multitudine de asemenea arătări se puteau observa peste tot în mulţime. Cu mâna pe inimă spun că singura pălărie care arăta cât de cât normal, deşi într-o culoare vie (galben), a fost cea a Reginei Elisabeta.

În privinţa rochiilor, înainte să se strice transmisiunea pe CNN şi să mut pe BBC unde se vorbeşte mai puţin şi se priveşte mai mult, am auzit fel de fel de nume de desgineri celebri. Bineînţeles fiecare rochie cu propria căruţă de bani. N-am nimic împotrivă, atâta doar că unele modele, pentru cât au costat probabil, ar fi putut fi înlocuite cu altele mai frumoase sau impresionante. Dar mă rog, fiecare cu gusturile sale. Însă adevărata atracţie a fost, evident, rochia de mireasă, pe care absolut toţi comentatorii pe toate posturile o vânau de ceva vreme. Kate Middleton şi-a făcut în final apariţia într-o superbă rochie de Sarah Burton, succesoarea designerului Alexander McQueen.

În ceea ce priveşte bărbaţii, uniformele purtate de membrii familiei regale, implicit şi uniforma prinţului William, au avut un aer special, menite să se diferenţieze de fracurile purtate de restul invitaţilor.

Ceremonia mi-a plăcut foarte mult, Westminster Abbey este absolut impresionantă iar cei doi nuntaşi, cuprinşi vizibil de emoţii, arată foarte bine împreună. Am zâmbit şi eu puţin, evident, când verigheta s-a împotmolit pe degetul miresei, însă una peste alta, totul a mers ca uns. După o oră, cei doi au părăsit catedrala şi au pornit în trăsură pe străzile Londrei, acompaniaţi de ovaţiile mulţimii.

Prin urmare, astăzi, lumea întreagă s-a oprit pentru acest eveniment destul de important şi orice ştire poate să mai aştepte, fiindcă prinţul William şi Kate Middleton sunt acum soţ şi soţie, deţinători ai multor titluri, toată atenţia fiind focusată asupra lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu