duminică, 3 iulie 2011

Bac 2011: dezastru naţional

"Cele mai mici note din istorie", "în cel puţin 4 judeţe s-a înregistrat o promovabilitate sub 45%", "în 20 de licee niciun elev nu a promovat examenul", conform realitatea.net. Pe scurt, cam juma' de ţară a picat bacul.

Isterie generală, nervi, înjurături, comentarii, lacrimi, urlete, panică şi, mai ales (!!!), căutarea vinovatului. Se dă vina în principal pe ministru/Minister, pe profesori, pe supraveghetori, pe sistem, pe ţară, etc., pe elevi mai puţin. Din partea mea, se poate da vina şi pe astre, şi pe vreme, şi pe orice, vinovată e toată lumea. Inclusiv elevii, mai ales elevii.

Un elev care scrie cu vopsea pe zidul şcolii "Muie Funeriu" nu merită să ia Bacul. Un elev care scrie că "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" aparţine genului dramatic nu merită să ia Bacul. Un elev care comentează pe internet cu greşeli grave de ortografie şi punctuaţie (nu există nicio scuză) nu merită să ia Bacul.

Din punctul meu de vedere, e primul examen de Bacalaureat care reflectă, într-o oarecare măsură, adevărata stare a generaţiei tinere. Mulţi s-au plâns că au fost păziţi mai rău ca la închisoare. Dar dacă au învăţat, s-au ţinut de treabă şi au fost corecţi, de ce să le fie frică? Aaa! Nu s-a mai putut copia? Îmi pare rău pentru ei... dar îşi merită pe deplin notele. În sfârşit ies la iveală adevăratele procente de promovabilitate.

Cu siguranţă nici acest Bac nu a fost corect pe deplin. Breşe într-un sistem se pot găsi oricând, mai ales în unul ca al nostru. Dar s-a apropiat totuşi de corectitudine, dovadă fiind faptul că întreaga ţară vuieşte. Se constată că procentele de 80% din anii trecuţi erau o mare minciună, rezultatul unui examen copiat şi plătit.

"Elevii s-au plâns...". Evident, elevii se vor plânge întotdeauna, mai ales într-o ţară în care ne-am obişnuit să dăm vina pe altul. Mereu un examen picat va fi din vina profesorului, colegului, ministrului, nicidecum din vina lor. Am trecut şi eu prin Bac şi indiferent cine conduce ţara sau Ministerul şi indiferent de profesori sau de subiecte, dacă vrei să înveţi, înveţi oricum şi Bacul se ia. Nu neapărat cu 10, dar nici cu 4. Nici chiar aşa. În schimb, la televizor aud nume de licee precum Auto, CFR, Agricol, etc. Licee la care se intră cu medie mică şi din care se iese cu medie şi mai mică fiindcă acolo nimeni nu se omoară cu învăţatul, să fim serioşi. Altfel cum vă explicaţi că la liceele şi colegiile de renume, promovabilitatea poate atinge chiar 100%? Subiectele au fost aceleaşi pentru toată lumea. De ce unii pot şi alţii nu? Simplu: pentru că unii învaţă şi alţii nu.

În privinţa ministrului şi a altor persoane pe care dăm vina... Într-adevăr, sistemul scârţâie bine şi de mult timp. Începe cu cei de clasele a 8-a care pot intra la liceu chiar şi cu nota 2 la examen, fiindcă obligatorii sunt 10 clase. Şi ne întrebăm de ce se pică la Bac. Păi, uite cine pică. E un cerc vicios. Fiecare ministru vrea să facă reformă, dar în permanenţă aceasta se face pe o fundaţie care se clatină. Ca un fel de cuvertură nouă ce se pune peste un pat şubred cu fiecare nou mandat. Lucrurile nu vor funcţiona niciodată cum trebuie sau cum ne dorim, dacă se lucrează doar la suprafaţă. În asta constă vina conducătorilor. Nu că dau subiecte grele la mate sau că scot sportul de pe lista probelor cu note mari. Nu. Şi totuşi, domnul Funeriu are un plus pentru încercarea de a limita frauda anul acesta, cel puţin din partea mea. Chiar dacă ne-a arătat ce învăţământ dezastruos avem şi că noua generaţie e la pământ. Până la urmă trebuia tras un semnal de alarmă.

În concluzie, dragi elevi, ori învăţaţi, ori nu mai comentaţi/înjuraţi/urlaţi/învinuiţi. Dragi facultăţi, vedeţi ce faceţi cu locurile, că jumătate dintre absolvenţii de liceu stau la coadă pentru înscrierile din toamnă. Dragă ţară... acesta e nivelul.

2 comentarii: